Zmrzliny a které si vybrat
18. 8. 2007
Málokterý člověk může říci, že ani v horkém létě nedostane chuť na zmrzlinu. Jak si v obrovské nabídce chytře vybrat?
Zmrzliny dnes existují ve formě nebalené – kopečkové nebo točené zmrzliny, stále více však převládají zmrzliny balené. Ve obou těchto skupinách lze vybrat naprosto „neškodné“ druhy. Na opačném pólu jsou zmrzliny, které představují opravdové „nálože“ cukru a tuku. Všechny výrobky můžeme ve vztahu ke štíhlé linii rozdělit do 3 kategorií:
1.Raději se vyhnout:
V této skupině jsou logicky všechny zmzliny „těžkého kalibru“, jako je Magnum (1164 kJ) , Magnum double chocolate (1445 kJ), Cornetto (1113 kJ) nebo Big Eskymo (1045 kJ). Samozřejmě, najdeme zde i nebalené zmzliny italského typu, u nichž je však těžké stanovit přesněji energetickou hodnotu jedné porce. Na druhé straně je však zapotřebí si uvědomit, že tyto zmrzliny nenechají nikoho na pochybách, že přijal větší než malé množství energie a pokud se dotyčný řadí mezi pokročilé bojovníky s váhou, pravděpodobně uvědoměle i neuvědoměle (pocit sytosti po snědení zmrzliny) sníží energetickou hodnotu dalšího jídla během dne. Přesto je však lépe je jíst jen zcela výjimečně. O poznání záludnější jsou zmrzliny takzvaně vodové, jejichž energetická hodnota sama o sobě není vysoká (například Twister 380 kJ, Cik cak 295 kJ, 17 g sacharidů, z toho 13 g cukru), neobsahují žádný tuk a mnoho lidí má pocit, že si dopřává nízkoenergetickou pochoutku. Organismus si to ale bohužel nemyslí, protože po konzumaci těchto druhů zmrzlin dojde ke zvýšení hladiny cukru v krvi, následně vyplavený inzulín způsobí hypoglykemii a za 2 nebo 3 hodiny po zmrzlině dostane člověk ukrutný hlad.(tento efekt není tak markantní u zdravých a štíhlých lidí nebo u dětí, u obézních s permanentně zvýšenou hladinou inzulínu je téměř pravidlem). Zde tedy není na škodu samotná zmrzlina, ale velké množství jídla, které pravděpodobně člověk sní v následné fázi.
2.Dobrý a dostupný kompromis:
Jedná se většinou o tvarohové a jogurtové zmrzliny s velmi přijatelnou energetickou hodnotou. Cukr sice obsahují, ale metabolicky se chovají lépe než „vodovky“ díky přítomnosti bílkovin z jogurtu nebo tvarohu. Jedním z nejméně sladkých a svým složením nejvhodnějších zástupců této kategorie je tradiční Míša s 53 % tvarohu (531 kJ, 11 g sacharidů). Mezi přijatelné druhy patří i řada zmrzlin Fit line (například Fit line tvaroh rybíz 364 kJ, 9,5 g sacharidů), Chuť léta (456 kJ) nebo Buu (257 kJ, 7,9 g sacharidů). Výhodou těchto zmrzlin je jejich snadná dostupnost ve všech obchodech. Pokud si je dopřejeme plánovaně se započítáním do celodenního příjmu energie, nic se nestane.
3.Téměř nedostupné, ale velmi vhodné:
V této kategorii nacházíme jednoho zástupce balených zmrzlin – Lady fitness (Koral) s energetickou hodnotou na 100 g pouze 388 kJ, přičemž 1 kus má jen 194 kJ ! Můžeme si o reklamní kampani této značky myslet cokoli, ale faktem je , že takovou zmrzlinu můžeme konzumovat prakticky bez omezení. V podstatě se jedná o zmražené mléko s vanilkovou příchutí a sladidly, zcela bez cukru s obsahem tuku 3,2 g na 100 g. Samozřejmě bychom mohli diskutovat o množství aditivních látek, ale ty se nacházejí ve všech typech zmrzlin. Tato zmrzlina je velmi špatně sehnatelná. Je s podivem, že žádná tuzemská firma nepřišla na trh s něčím podobným (skvělá by byla třeba by jemná tvarohová zmrzlina s kousky lesního ovoce a sladidlem).
I ve skupině nebalených zmrzlin jsme se dočkali nízkotučné verze bez cukru, dokonce s přídavkem vlákniny inulinu. Italská firma Pregel dodává do cukráren 3 příchutě této zmrzliny – čokoláda light, cappucino light a malina light. Zmrzlina chutná velmi dobře a přitom je vhodná při hubnutí (ale i pro diabetiky). 1 kopeček má jen 72 kJ. Zatím je k vidění v cukrárně Čiko v Říčanech http://cikoricany.sweb.cz/. Můžeme doufat, že bude brzy k dispozici i jinde.
Poznámky:
Energetická hodnota zmrzlin je uvedena na 1 kus.
Výborné značení nutričních hodnot má firma Algida, protože uvádí hodnoty jak na 100 g nebo 100 ml, tak na 1 kus (v případě zmrzlin 100 ml nerovná se 100 g).
Zmrzliny dnes existují ve formě nebalené – kopečkové nebo točené zmrzliny, stále více však převládají zmrzliny balené. Ve obou těchto skupinách lze vybrat naprosto „neškodné“ druhy. Na opačném pólu jsou zmrzliny, které představují opravdové „nálože“ cukru a tuku. Všechny výrobky můžeme ve vztahu ke štíhlé linii rozdělit do 3 kategorií:
1.Raději se vyhnout:
V této skupině jsou logicky všechny zmzliny „těžkého kalibru“, jako je Magnum (1164 kJ) , Magnum double chocolate (1445 kJ), Cornetto (1113 kJ) nebo Big Eskymo (1045 kJ). Samozřejmě, najdeme zde i nebalené zmzliny italského typu, u nichž je však těžké stanovit přesněji energetickou hodnotu jedné porce. Na druhé straně je však zapotřebí si uvědomit, že tyto zmrzliny nenechají nikoho na pochybách, že přijal větší než malé množství energie a pokud se dotyčný řadí mezi pokročilé bojovníky s váhou, pravděpodobně uvědoměle i neuvědoměle (pocit sytosti po snědení zmrzliny) sníží energetickou hodnotu dalšího jídla během dne. Přesto je však lépe je jíst jen zcela výjimečně. O poznání záludnější jsou zmrzliny takzvaně vodové, jejichž energetická hodnota sama o sobě není vysoká (například Twister 380 kJ, Cik cak 295 kJ, 17 g sacharidů, z toho 13 g cukru), neobsahují žádný tuk a mnoho lidí má pocit, že si dopřává nízkoenergetickou pochoutku. Organismus si to ale bohužel nemyslí, protože po konzumaci těchto druhů zmrzlin dojde ke zvýšení hladiny cukru v krvi, následně vyplavený inzulín způsobí hypoglykemii a za 2 nebo 3 hodiny po zmrzlině dostane člověk ukrutný hlad.(tento efekt není tak markantní u zdravých a štíhlých lidí nebo u dětí, u obézních s permanentně zvýšenou hladinou inzulínu je téměř pravidlem). Zde tedy není na škodu samotná zmrzlina, ale velké množství jídla, které pravděpodobně člověk sní v následné fázi.
2.Dobrý a dostupný kompromis:
Jedná se většinou o tvarohové a jogurtové zmrzliny s velmi přijatelnou energetickou hodnotou. Cukr sice obsahují, ale metabolicky se chovají lépe než „vodovky“ díky přítomnosti bílkovin z jogurtu nebo tvarohu. Jedním z nejméně sladkých a svým složením nejvhodnějších zástupců této kategorie je tradiční Míša s 53 % tvarohu (531 kJ, 11 g sacharidů). Mezi přijatelné druhy patří i řada zmrzlin Fit line (například Fit line tvaroh rybíz 364 kJ, 9,5 g sacharidů), Chuť léta (456 kJ) nebo Buu (257 kJ, 7,9 g sacharidů). Výhodou těchto zmrzlin je jejich snadná dostupnost ve všech obchodech. Pokud si je dopřejeme plánovaně se započítáním do celodenního příjmu energie, nic se nestane.
3.Téměř nedostupné, ale velmi vhodné:
V této kategorii nacházíme jednoho zástupce balených zmrzlin – Lady fitness (Koral) s energetickou hodnotou na 100 g pouze 388 kJ, přičemž 1 kus má jen 194 kJ ! Můžeme si o reklamní kampani této značky myslet cokoli, ale faktem je , že takovou zmrzlinu můžeme konzumovat prakticky bez omezení. V podstatě se jedná o zmražené mléko s vanilkovou příchutí a sladidly, zcela bez cukru s obsahem tuku 3,2 g na 100 g. Samozřejmě bychom mohli diskutovat o množství aditivních látek, ale ty se nacházejí ve všech typech zmrzlin. Tato zmrzlina je velmi špatně sehnatelná. Je s podivem, že žádná tuzemská firma nepřišla na trh s něčím podobným (skvělá by byla třeba by jemná tvarohová zmrzlina s kousky lesního ovoce a sladidlem).
I ve skupině nebalených zmrzlin jsme se dočkali nízkotučné verze bez cukru, dokonce s přídavkem vlákniny inulinu. Italská firma Pregel dodává do cukráren 3 příchutě této zmrzliny – čokoláda light, cappucino light a malina light. Zmrzlina chutná velmi dobře a přitom je vhodná při hubnutí (ale i pro diabetiky). 1 kopeček má jen 72 kJ. Zatím je k vidění v cukrárně Čiko v Říčanech http://cikoricany.sweb.cz/. Můžeme doufat, že bude brzy k dispozici i jinde.
Poznámky:
Energetická hodnota zmrzlin je uvedena na 1 kus.
Výborné značení nutričních hodnot má firma Algida, protože uvádí hodnoty jak na 100 g nebo 100 ml, tak na 1 kus (v případě zmrzlin 100 ml nerovná se 100 g).