Vláknina
25. 10. 2006
Neobejdeme se bez ní
Vláknina patří mezi základní složky stravy, které bychom měli jíst. Vedle vitamínů, tuků a cukrů je vláknina tou, která je vhodná především při dietách. Vláknina jako taková obsahuje hodně živin, ale protože se skládá z extrémně odolných částí, které nemohou být rozloženy trávicím systémem člověka, nepředává lidskému organismu kalorie ani živiny. V podstatě je to jen potravina, která vám zaplní žaludek, vy nemáte hlad a ani v nejmenším vám neuškodí.
Důvod, proč se bez ní neobejdeme, je ale jiný. Vláknina absorbuje a zadržuje v sobě hodně vody. Tak udržuje v žaludku potřebnou úroveň vlhkosti, která je nutná pro trávicí systém. Trávicí trakt je pak hladký a propustný, a tím je i trávení rychlejší. Z devadesáti hodin se čas může smrsknout až na pouhých čtyřicet hodin. Pokud má žaludek nedostatek vlákniny, může docházet k bolestem a křečím, které mohou dlouhodobě vést až hemeroidům či rakovině tlustého střeva.
Kde ji najdeme
Vláknina je obsažená v mnoha potravinách, leč v mnoha případech byla z výrobků vyjmuta, což dodává potravině více kalorií. I tak ji však můžeme nalézt v mnoha běžných potravinách jako jsou obilniny, rýže, kukuřice či sója. Všechny tyto potraviny nejenže obsahují vysoký podíl vlákniny, ale také v nich najdeme mnoho vitamínů a minerálů.
I v ovoci a zelenině
Dokonce i ovoce a zelenina obsahují zvláštní typ vlákniny, která je pro snížení obsahu cholesterolu nejvhodnější a také nám pomáhá hubnout. Ovoce a zelenina navíc výborně chutnají, a tak si při konzumaci nebudete připadat, jako když žvýkáte papír (který je ve skutečnosti vlákninovým chlebíčkem). Ne všechno ovoce a zelenina však vlákninu obsahují. Z těch, které ano, zmiňme třeba mango, třešně, jahody, jablka, pomeranče, švestky či banány. V zelenině dominují mrkve, lilky, zelí, brokolice, cibule, rajčata, brambory nebo okurka.
Vlákninu je třeba konzumovat pravidelně, protože díky ní nejen nepřibíráte, ale můžete i shodit, jelikož podporuje trávení. Navíc ještě působí jako prevence proti určitým nemocem trávicího traktu i rakovině.
Má vaše tělo dostatek vlákniny?
Autor: Lena Nevis