Sváča
12. 11. 2006
Rada 1: Svačiny nejdou na tloušťku
Záleží totiž pouze na kaloriích, které sníte! Taková svačinka o 100 až 200 kaloriích snědená dvě až tři hodiny před hlavním jídlem vás naopak odradí od přejídání a ve výsledku tak můžete i zhubnout.
Rada 2: Neberte svačinu jako něco navíc
Jednoduše ji zakomponujte do svého denního jídelníčku a přizpůsobte tomu i porce a složení ostatních jídel.
Rada 3: Plánujte předem svůj jídelníček
Pakliže si vše promyslíte předem, budete schopná zajistit, aby vaše strava byla vyvážená. Měla by obsahovat jak ovoce a zeleninu, tak obilniny, sacharidy i rostlinné tuky. Samozřejmě ale s mírou!
Rada 4: Svačiny považujte za mini – jídla
Berte je prostě jako menší večeře či obědy, které prostě zaplní to, co jste nesnědla, nebo nesníte při hlavním chodu.
Rada 5: Připravte si svačinu předem
Jinak byste mohla popadnou to první, na co přijdete, a to nemusí být zrovna to pravé ořechové pro vaši dietu…
Rada 6: I po netučných výrobcích můžete přibrat!
Často totiž jako náhradu používají sacharidy, takže si před konzumací vždy pečlivě prostudujte obal.
Rada 7: Svačte pouze pokud jste hladová
A ne když se nudíte, nebo jste naštvaná. Proto se sama sebe vždy před každým jídlem zeptejte »Mám opravdu hlad?«
Rada 8: Nezapomínejte i na tučná jídla
Nemusíte se vzdát veškerých pochoutek, pouze zajistěte, že u vás denní přísun kalorií bude pořád stejný. Dáte-li si na svačinu čokoládovou tyčinku, tak k večeři pouze salát.
Rada 9: Užijte si svačení!
Nejezte ve spěchu a užívejte si svoji svačinku. Vnímejte, co jíte a neládujte ji do sebe při telefonování či práci na počítači.
Rada 10: Raději se nasvačte, když máte jen malý hlad, než se přežírat, když hladovíte
Nikdy si neříkejte »Ještě to vydržím«. Prostě a jednoduše se najezte, protože později byste toho snědla dvakrát tolik.