Špenáteček pro super postavičku
9. 8. 2007
Špenát obsahuje vitamín A, který je považován za významný antioxidant, který chrání lidské tělo před rakovinou a jinými civilizačními chorobami. Tato listová zelenina je také velkou zásobárnou skupiny vitamínů B, které jsou důležité pro krásné vlasy a nehty, silné srdce, dobrý spánek a v těhotenství pro zdravý vývoj plodu. Nezanedbatelný je také obsah hořčíku, sodíku, draslíku a vápníku, proto se hodí do stravy vegetariánů.
Pokud si chceme špenát opravdu vychutnat, určitě si místo mraženého špenátového protlaku koupíme čerstvý listový špenát. Výborný je hlavně do salátů, tam se hodí především mladé listy, které mají jemnější chuť.
Báječný předkrm
Jako startovací pochoutku nebo jako zdravou chuťovku si připravte rajčata plněná špenátem a zapečená se sýrem. Rajčatům skrojíme špičky, vydlabeme dužinu a naplníme je špenátovou směsí, kterou jsme si připravili tak, že jsme pár minut povařili špenátové listy, dochutili je muškátovým oříškem a pepřem a smíchali s olejem a s nadrobno nakrájeným vařeným vejcem. Plněná rajčata ozdobíme »čepičkou« z vaječných bílků a parmezánu a zapečeme asi deset minut v troubě předehřáté na 200 stupňů.
Netradiční výměna
Maso v karbanátcích můžeme nahradit špenátem a získáme tak výborné a dietní jídlo. Stačí spařit 400g čerstvých špenátových listů v horké vodě, ty necháme okapat a poté rozmixujeme, přidáme česnek, jedno vejce, strouhaný sýr, celozrnnou strouhanku a mouku a dochutíme pepřem a solí. Uválíme šištičky a místo smažení je šoupneme upéct do trouby, ušetříme tak spoustu tuku.
Špenát a balkánský sýr
K charakteristické chuti špenátu se báječně hodí výraznější chuť balkánského sýra. Výborný je salát z mladých špenátových listů, strouhané mrkve, červené cibule a balkánského sýra. Špenát natrháme na malé kousky, vše ostatní nakrájíme a zamícháme do špenátu. Dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem a citrónem.