Rýže
23. 11. 2006
Rýže je jedna z nejstarších pěstovaných zrnných rostlin, historie činností spjatých s rýží sahá až do roku 6000 před naším letopočtem. Ačkoliv se pěstuje téměř po celém světě, 90 % produkce pochází z Číny.
U nás se konzumuje hlavně rýže bílá. Vedle ní je k dostání i hnědá. Je bohatá na vlákninu, antioxidanty a fytonutrienty, které mimo jiné snižují riziko srdečních onemocnění. Protože je přirozeně bohatá na prospěšné bakterie, má kratší trvanlivost než bílá rýže. Je to asi 6 měsíců, ale pokud je udržována v chladu, vydrží podstatně déle. Uvařená by se měla co nejrychleji vložit do chladného prostředí a přiklopit víkem. V lednici vydrží asi 7 dní a zmražená i několik měsíců. Hnědé rýži by se každopádně měl v jídelníčku dát přednost, zejména kvůli vláknině, která je pro tělo velmi důležitá a které je všeobecně v potravě žalostný nedostatek.
Rýže je:
- jedna z nejhodnotnějších potravin
- vhodná do objemových i redukčních diet
- přes 85% energie tvoří komplexní cukry
- neobsahuje žádný cholesterol
- má pouze stopové množství tuku
- neobsahuje sodík ani gluten
- hnědá rýže obsahuje vysoké množství vlákniny
- je lehce stravitelná