DIETA PODLE GLYKEMICKÉHO INDEXU
DIETA PODLE GLYKEMICKÉHO INDEXU
Potraviny s obsahem sacharidů zvedají hladinu cukru v krvi a dochází tak k vyplavení inzulinu do krve, který se snaží vzestup hladiny cukru v krvi (glykemii) upravovat. Glykemický index potravin udává procentuální rozdíl ve vzestupu glykemie v souvislosti s přijatou potravou, zvyšuje se především po konzumaci jednoduchých cukrů. Čím má potravina vyšší glykemický index, tím je méně vhodná ke konzumaci. K redukční dietě se nejvíce hodí potraviny s glykemickým indexem pod 50.
VÝHODY: Vysoký podíl čerstvé zeleniny a ovoce, který se postará o tolik prospěšný přísun vlákniny a také o nejpříhodnější zásobování organismu vitaminy a minerálními látkami a navíc účinně zasytí.
NEVÝHODY: Poměrně žádné, snad jen to, že zpočátku musíte neustále sledovat hodnoty glykemického indexu potravin pomocí tabulek, takže nějaký čas trvá, než si osvojíte konkrétní hodnoty potravin.
PRO KOHO JE DIETA VHODNÁ: Vlastně pro každého, kdo chce žít a jíst zdravě, potřebuje shodit nadbytečná kila a je ochoten hledat konkrétní jídla podle tabulky „glykemický index potravin“.