Kuřátko na cibulce
Kuře na cibuli
- na bázi bílkovin
4 porce
1 středně velké kuře
1 cibule
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
2 lístky šalvěje
snítka rozmarýny
1 sklenice suchého bílého vína
sůl, pepř
Kuře omyjeme a osušíme. Cibuli nadrobno nakrájíme. V dostatečně velké zapékací nádobě v níž vedle kuřete zbude trochu místa, rozehřejeme olej , přidáme česnek, šalvěj a rozmarýnu a necháme je zvolna v oleji rozehřát, aby pustily aromatickou vůni. Vložíme kuře a zhruba 30 minut je ze všech stran lehce dozlatova osmažíme. Vyjmeme rozmarýnu, česnek a šalvěj. Do zapékací nádoby nasypeme cibuli, sotva začne tmavnout, zalijeme bílým vínem. Necháme vzkypět a trochu vyvařit. Zmírníme plamen, přiklopíme. Vaříme, dokud kuře není hotové.