To musíte mít
Řada potravin, které jsou obecně uznávány jako zdrav, nemívá sama o sobě příliš výraznou chuť. Někteří lidé se po určité době dostávají do stereotypů, tyto potraviny jim přestanou chutnat a opět je to táhne k uzeninám nebo dalším "pohodlným" pokrmům.
Všechno je však jen otázkou ochoty ke změně a vyhledávání dalších chutných variací.
Koření
Koření v přiměřeném množství dodá příjemnou chuť, neškodí, ale naopak prospívá. Opatrnější musí být jen lidé s chorobami žaludku - i tak se opatrnost týká spíše agresivnějších druhů koření, například pepře, chilli a některých druhů kari.
Zvyšuje koření chuť k jídlu?
Někteří lidé se obávají koření právě proto, že se snaží hubnout, a domnívají se, že koření bude zvyšovat jejich apetit. To však neplatí obecně. Každý by si měl zkusit, zda patří či nepatří do této skupiny. Opět se ale jedná o stejné typy koření jako v případě lidí s nemocemi žaludku. Ostatní druhy (na bázi bylinek) redukční snažení nijak nepoškodí.
Lepší je vybírat jednodruhová koření (z nichž si můžeme sestavit vždy potřebnou kombinaci pro vaření) než hotové směsi. Koření by totiž nemělo být příliš dlouho skladováno otevřené, což může být u hotových směsí problém, pokud je nepoužíváme často.
Tipy na použití:
Sýr Cottage - skvěle chutná například s rajčaty, ledovým salátem, černými olivami a provensálským kořením
Jogurty - s pomocí trošky olivového oleje, česneku a vašeho oblíbeného koření lze připravit salátové dresinky, jejichž chuť je ve srovnání s hotovými nesrovnatelně lepší.
Ryby - chuť většiny ryb není příliš výrazná, ideální jsou ale jednodušší kombinace s petrželkou, rozmarýnem nebo tymiánem, eventuálně bobkovým listem (a nezbytným citronem).
Drůbeží maso - je přímo stvořené k experimentům s kořením. Velmi chutné je maso naložit do směsi koření, česneku, jogurtu a oleje a po několika hodinách grilovat nebo upéct.
Zelenina - s olivovým olejem, česnekem a kořením (saturejka, rozmarýn, tymián, oregano) musí zachovat i jejím skalním odpůrcům. Nesmí být však uvařená příliš doměkka.
Zdroj: Jak hubne labužník? V. Kunová, V. Poštulka, www.grada.cz