Změň svůj rytmus, zhubneš
Přestože se o hubnutí často mluví a obchody jsou plné odlehčených light potravin, zdá se, že český člověk se více a více zakulacuje a na pomyslném žebříčku obezity vystupuje na jedno z nejvyšších míst v Evropě. Čím je to způsobeno? Je jasné, že jsme generace nedostatečného pohybu, zavřená v betonových králikárnách a náš kontakt s přírodou je minimální. Raději trávíme čas u televize než na hřišti. Ale to by bylo příliš jednoduché vysvětlení. Vždyť v podobné situaci se nachází i zbytek Evropy. Kromě jednoznačného nedostatku pohybu je tu zřetelně na vině i naše nevhodná strava. Hodně se mluví o zdravém životním stylu a sním je spojená i zdravá výživa, proto bych se chtěla zmínit jen o několika chybách ve stravování, o kterých se, podle mého názoru, moc nemluví a snad ani neví. |
Především je to naprostý nedostatek zeleniny a ovoce v naší české kuchyni. Řekla bych přímo, že to v našem jídelníčku chybí. Největší chybou však je, že pokud se zelenina nebo ovoce jí, pak při jídle nebo po něm. Zásadou číslo jedna je „zelené před jídlem“ tj. vždy před každým jídlem sníst nějakou zeleninu nebo ovoce. Náš žaludek se připraví na trávení syrové stravy a zalarmuje všechny enzymy, které jsou k tomu potřebné. A když pak do žaludku dáme jídlo vařené, tělo to stráví jako syrovou stravu, protože na to takto bylo připravené.
Další obrovskou chybou, které se dopouštějí hlavně ti, kteří se snaží zhubnout je konzumace potravin označených DIA nebo Light. Tyto potraviny jsou určeny pro nemocné – tj. pro ty, kteří mají poruchu metabolismu cukrů. Obyčejný cukr je nahrazen chemickou sloučeninou, která pro zdravé tělo představuje škodlivinu, kterou ukládá do tukových buněk, protože si s tím neví rady. Totéž platí o potravinách s 0% tuku. Opět i tady je tuk nahrazen chemickou látkou, kterou nedokáže náš organismus zpracovat a tak ji jako nebezpečný odpad odklidí do jater, ledvin, tukových buněk a dokonce do kloubů. Takovým odstrašujícím příkladem, který dává za pravdu tomuto tvrzení, jsou američané a jejich potraviny označené „FAT FREE“ tedy bez tuku. Faktem ale zůstává, že Američané patří mezi nejtlustší národy světa. Kromě nedostatku pohybu tu jasně převládá nevhodný jídelníček a příliš chemikálií v něm.
Jdeme přes mrtvoly. Při držení přísných, často až drastických diet si můžeme i ublížit. Často se drolí zuby, kůže je prověšená a vytahaná, obličej vrásčitý a strhaný, klouby bolí a kosti řídnou. Nevědomky totiž omezujeme přísun vápníku a kolagenu, které je pro zdraví našich kostí, zubů a kloubů životně důležité. Navíc vápník s kolagenem je také zodpovědný za hubnutí, či tloušťku - dle provedené klinické zkoušky, bylo zjištěno, že vápník z vaječných skořápek a kolagen podávaný v období menopauzy zamezuje sklon k tloustnutí. Vápník se také podílí na správné činnosti mozku, jeho nedostatek způsobuje nervozitu, podrážděnost a neklid. Právě nervozita a podrážděnost se projevuje u lidí, kteří takové diety drží.
Stres – dovolím si říci, že je to v současné době metla lidstva. Běháme sem tam stále něco zařizujeme a sháníme, nestačíme se ani pořádně naobědvat. A jen tak mimochodem v běhu zhltneme tři rohlíky, 2 loupáčky, dvě koblihy s marmeládou a tabulku mléčné čokolády. Nejhorší na tom ovšem je, že si to ani neuvědomíme a přiřítíme se z práce domů s vědomím, že jsme vlastně celý den nic nejedli a snažíme se to nahradit vydatnou večeří ovšem zásadně bez zeleniny nebo ovoce. Není vůbec špatné jíst pečivo nebo koláčky, jde o to si k tomu v klidu sednout a vychutnat si to co jíme. Nesníst toho tunu, vzít si jeden nebo dva kousky, ale s pocitem, že jsem si opravdu pochutnal.A co teď s tím, je dobré vědět, jakých chyb se dopouštíme, ale ještě důležitější je znát východisko - vědět, jak tyto chyby napravit. Takže jako jakýsi protipól chyb si řekněme několik dobrých rad, které bychom mohli shrnout do desatera zdravého hubnutí.
Desatero zdravého hubnutí:
Zvyšte podíl zeleniny a ovoce ve stravě. Spousta lidí dělá chybu v tom, že se snaží něco omezovat. Zkuste nejdříve nahradit některé jídlo zeleninou nebo ovocem. Budete překvapeni, že Vás to i zasytí a osvěží.
Před každým jídlem jezte vždy syrovou zeleninu nebo ovoce. V naší kuchyni je zažitý systém zeleninový salát či ovoce ano, ale s jídlem nebo po něm. A to je špatně. Pokud se konzumuje syrová zelenina nebo ovoce před jídlem, vytvoří se v žaludku trávicí enzymy na syrovou stravu a takto se stráví i strava vařená. Tělo tímto jaksi přelstíte a máte větší šanci na zhubnutí. Vědci dokonce zjistili, že denně 3-5 porcí zeleniny nebo ovoce denně je nejen skvělý pomocník při hubnutí, ale je vynikající jako prevence kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.
Zvyšte příjem vody. Omezte i pití slazených či neslazených minerálek. Pamatujte si, že bublinky jsou Vaším nepřítelem. Denně vypít 2 litry vody denně je nutnost. Při hubnutí zvyšte příjem čisté vody na 3 litry. Jednak si tím zaplníte žaludek, takže nebudete mít pocit hladu a jednak tím výborně prospějete svému organismu.
Omezte smažené pokrmy na minimum. Kromě toho, že přepálené tuky mohou způsobovat rakovinu, jsou i nepřítelem hubnutí.
Začněte okamžitě používat pouze olivový olej. Vyřaďte všechny ostatní oleje i slunečnicové, jsou plné škodlivých volných radikálů a karcinogenů. Tuk je možné dodat tělu i ve formě různých ořechů a semínek.
Pozor na výrobky s 0% tuku. Tuk byl totiž nahrazen nějakou chemickou sloučeninou, se kterou si Vaše tělo absolutně neví rady a tak je začne ukládat do tukových buněk, které jsou vždy dispozici. Raději jezte malé množství másla, než margaríny a ztužené tuky, které obsahují chemické náhražky tuků a jsou plné karcinogenů.
Zvyšte tělesnou aktivitu = cvičení. Neklaďte si vysoké cíle – jako např. od zítřka budu chodit do „fitka“ nebo se přihlásím do aerobiku, budu každý večer hodinu běhat. Většinou zjistíte, že na chození do fitnes centra nemáte čas ani peníze, do aerobiku zase nemáte vhodný oděv, no a běhání po večerech může být i nebezpečné. Raději začněte s malou aktivitou, je to lepší než nic a snadněji to splníte. Přestaňte např. používat výtah a i s nákupem schody vyběhněte, jednak budete méně nakupovat, čímž hubnutí půjde snadněji a jednak se tím procvičíte. Po pár týdnech zjistíte, že se tolik nezadýcháte a že když v té lednici nic není, tak se nedá ani nic sníst, což taky není špatné. O víkendu si místo sledování televize zajděte do přírody – 10 minut pohybu na čerstvém vzduchu nahradí hodinu dřiny v tělocvičně.
Přestaňte popojídat mezi jídly. Tu sušenka, tu bonbón či čokoládička a byli byste překvapeni, co za den nastřádáte do tukových buněk. Zkuste si celý jeden zapisovat všechno co sníte. Večer si to přečtěte místo novin nebo sledování televize. Uvidíte sami, že budete překvapení. Pokud za ten den nesníte 3-5 porcí zeleniny nebo ovovce, tak bylo všechno špatně.Nedojídejte všechno, co máte na talíři. Psychologové přišli na to, že většina z nás má zafixovaný jakýsi blok z dětství. Rodiče nutící děti k dojídání všeho, co jim naložili na talíř, si ani neuvědomují, jaký to může mít později negativní vliv na jejich potomka. Zkuste tento podvědomý návyk z dětství překonat a naučte se něco nechávat na talíři, např. tu kousek brambory, trochu omáčky… Ve vašem vědomí pak spustíte další reakci a při nakládání na svůj talíř si mimoděk budete dávat menší porce.
Chcete-li zhubnout, musíte nejdřív sami uvěřit, že to dokážete. Toto za Vás nikdo neudělá. Pamatujte si, že všechno je v mozku. Pozitivní myšlení, povzbuzování sama sebe dělá divy. Vyslovím-li nahlas, že jsem šikovná a že když to opravdu chci, tak to taky dokáži, přesvědčím tím nejen ostatní, ale hlavně sebe sama. Ale funguje to i opačně, říkám-li nahlas i před ostatními, že jsem „kráva blbá“ apod., přesvědčím tím nejen ostatní, ale především sebe.
Z našeho desatera jste zajisté poznali, že hubnutí není o tom spolknout zázračnou pilulku, ale že se jedná o celý komplex malých či větších změn našeho životního stylu.