Danii Minogue
DANII MINOGUE
V britském hudebním světě se tato půvabná Australanka snaží prosadit už několik let. A i když není tak slavná jako její starší sestra Kylie, postavu má stejně dokonalou a sexy jako ona. Že by díky stravě?
Týdenní menu
Danii den obvykle začíná vaječnou omeletou se sýrem nebo špenátem s cibulí či míchanými vejci a bezkofeinovou kávou se sójovým mlékem. Občas svou oblíbenou snídani vymění za müsli s čerstvými brusinkami. V poledne dává přednost lehkým jídlům, jako jsou saláty, ryby a mořské plody. Tak jednou týdně si dopřeje po obědě také malý desert jako třeba jogurt s medem a borůvkami. Nezapomíná ani na svačinu. Kromě ovoce si čas od času dává topinky s kozím sýrem či jogurt. Večer si opět pochutná na rybě (losos, treska a mečoun) s přílohou i zeleninovou oblohou, kterou občas vymění za slané krekry, jablečný koláč nebo pudink. Jinak na její napojový lístek mimo zmiňované kávy patří i voda, zelený čaj, dietní kola a bílé víno.
![]() |
DANII MINOGUE |
Viděno laickým okem by se mohlo zdát, že jídelníčku není co vytknout. Danii konzumuje spoustu ovoce a zeleniny, přísun tekutin je také dostačující. Vít Chaloupka ale říká: „Dát si ráno vaječnou omeletu a ještě k tomu s cibulí, to je sebevražda! Nadýmání a zpomalení metabolismu člověka zbytečně unavuje. Tělo se s tímto jídlem musí dlouho prát a pak vám nezbude žádná energie na práci a každodenní aktivity. Naopak když už se tělo chystá k spánku, je konzumace bílkovin žádána a rozhodně by měly nahradit sacharidy v podobě jablečného koláče či slaných krekrů. Zvláště v případě, chcete-li zhubnout.“
Doporučení:
Jestliže se chcete jídelníčkem Danii inspirovat, dodržujte následující: Aby organismus člověka fungoval, jak má, a netrpěl únavou, měla by se v jídelníčku dodržovat určitá pravidla: dopoledne konzumovat sacharidy, které vás nadopují energií, na oběd a večeři bílkoviny, které se tráví pomaleji.
Odpolední svačinu mohou tvořit lehké sacharidy, například müsli tyčinka či sladké ovoce (nektarinka nebo banán), klidně i toast, ale bez sýra.
Mléčné výrobky si nechte k večeři. Namísto kávy s mlékem pijte k snídani ovocné džusy, během dne nahraďte zelený čaj a kolu bylinkovými čaji (vhodný je kopřivový, fenyklový, mátový či heřmánkový) a zeleninovými džusy, které obsahují vlákninu a zvyšují obsah magnezia a draslíku v těle.
Ovoce po hlavním jídle může u někoho způsobovat nadýmání. Aby se tomu zabránilo, konzumujte ho před jídlem nebo jako svačinu mezi jídly. Dopřát si ho můžete i před spaním, tehdy ale sáhněte po lehkém čisticím ovoci, jako je ananas, pomeranč, grep nebo meloun. Svůj jídelníček nezapomeňte obohatit o mořské řasy, bylinky a koření, jako je skořice a kurkuma (na játra), petržel (pro zdravé ledviny) a zázvor, fenykl a kmín (na lepší trávení).
Tip dietologa
Vyváženou stravu lze s alkoholem v omezeném množství sloučit. Dávejte však před pivem a tvrdými destiláty přednost střikům ze suchého bílého vína a šumivým sektům. Ty tolik organismu neuškodí.
FOTO: ISIFA IMAGE SERVICE A KEYSTONE/RIZZOLI