Kdo se po ránu nenají, přibírá na váze. I tak by se dalo vyložit doporučení odborníků kvalitně a dostatečně se ráno najíst. Pravidelné dávky jídla a nápojů (počínaje snídaní) totiž donutí organismus hospodařit s energií, a ten nebude mít potřebu si ji v podobě tuku ukládat. Pokud snídáme, k obědu i k večeři nás zasytí menší porce jídla, než kdybychom ranní jídlo vynechali. Méně často dochází k přejídání způsobenému velkým hladem, což je pozitivní krok pro omezení vzniku nadváhy. Naopak vynecháme-li snídani (často pak i oběd) a intervaly mezi jednotlivými jídly se prodlouží třeba až na šest a více hodin, při následném jídle nás zasytí daleko větší porce jídla a s přísunem většího množství energie najednou si organismus neporadí a přebytky si v podobě tuku ukládá. Navíc v předtuše dalšího delšího hladovění se snaží také co nejvíce energie uložit „na horší časy“.
ROZLOŽENÍ ENERGIE
Snídaně by měla tvořit 20-25 % denní dávky energie, je tedy možné dopřávat si snídani bohatší. V první polovině dne bychom pak měli sníst přibližně 60 % celkového denního příjmu energie. Životní režim většiny lidí je totiž nastaven tak, že pracujeme a nejaktivnější jsme od rána. Proto tělo potřebuje dodat energii. S postupujícím večerem už organismus nepotřebuje tolik energie a přebytek ukládá do tukových zásob.
***
Tip: Potřebujete poradit s vhodnou snídaní? Obrátit se můžete například na nutriční terapeutky bezplatné informační linky Flory na čísle 800 175 324.
SNÍDAŇOVÉ ZÁSADY
* SNÍDEJTE PRAVIDELNĚ A V KLIDU
Pravidelná snídaně má vede k vyváženému stravovacímu režimu. Díky rozvrstvení příjmu energie v průběhu celého dne je tak organismus zvyklý na pravidelné dávky jídla/energie a nemá potřebu si vytvářet zásoby v podobě podkožního tuku. Navíc při následujících jídlech (obědě a večeři) sníme díky snídani menší porce jídla. Méně často dochází k přejídání způsobenému velkým hladem, což je pozitivní krok pro omezení vzniku nadváhy. Když už se rozhodnete jít správným směrem a snídat, je důležité jíst v klidu. Rychlým jídlem snáze dochází k přejedení (než si žaludek jídla stačí všimnout a upozornit nás, že dávka jídla stačí, jsme schopni sníst daleko více jídla, než když se na jídlo soustředíme).
* HLÍDEJTE SI HLADINU CHOLESTEROLU
Zvýšená hladina cholesterolu v krvi, která trápí více než polovinu Čechů, je jedním z hlavních rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění. Do stravy je v případě zvýšené hladiny cholesterolu vhodné zařadit potraviny obohacené rostlinnými steroly, které jeho hladinu při pravidelné konzumaci 2 g denně výrazně snižují. Rostlinné steroly jsou látky přírodního původu, které jsou v malém množství obsaženy také v rostlinných olejích, obilovinách a zelenině.
* DÁVEJTE PŘEDNOST ROSTLINNÝM TUKŮM PŘED ŽIVOČIŠNÝMI
Denní spotřeba tuků by měla být ze 2/3 pokryta kvalitními rostlinnými oleji a tuky, pouze z 1/3 tuky živočišnými. Mezi ty patří zejména máslo, sádlo, slanina, šlehačka nebo uzeniny. ale také potraviny V případě zvýšené hladiny cholesterolu by měla být dávka tuků hrazena pouze z rostlinných zdrojů.
* VYBÍREJTE SI CELOZRNNÝ CHLÉB A PEČIVO, NIKOLI BÍLÉ
Energetická hodnota obou druhů je téměř totožná, ale celozrnné pečivo obsahuje více vitaminů, minerálních látek a vlákniny a také zasytí na delší dobu než pečivo bílé.
* JEZTE VÍCE OVOCE A ZELENINY
Denně bychom měli snít denně alespoň 500 g ovoce a zeleniny, nejlépe v pěti porcích.
Tip: Podle průzkumu až 80 % lidí jí tavené sýry alespoň jednou týdně. Češi snědí za rok průměrně dvakrát více tavených sýrů než Francouzi. Přitom tyto výrobky nejsou pro své složení z hlediska výživy právě ideální.